Odgovori na načešće postavljana pitanja

Koje su starosne granice za vežbanje karatea?

Donja starosna granica za vežbanje karatea je 4 godine, dok gornja granica praktično ne postoji.

Koja oprema je potrebna za početak vežbanja karatea?

Za početak vežbanja karatea potreban je donji deo trenerke i bela majica kratkih rukava, po želji moguće je nositi patike za salu. Kasnije je potrebno nabaviti i karate “uniformu” koja se zove kimono.

Šta je kimono?

U karateu kimono je specifična “uniforma” bele boje u kojoj se trenira i nastupa na takmičenjima. Postoje različiti modeli kimona u zavisnosti da li su prilagođena za nastupe u katama ili borbama, ali neke osnovne osobine ove uniforme su uvek iste.

Šta su kate?

Kata je koreografija karate pokreta koji su uklopljeni u scenarijo borbe sa zamišljenim protivnikom.

Šta su borbe?

Borbe su takmičarska disciplina u karateu u kojoj se dva takmičara nadmeću po određenim pravilima koja su određena propozicijama stila karatea koji se vežba kao i propozicijama takmičenja.

Ko može da se takimiči u karateu?

Najveći broj karate takmičenja (osim državnih prvenstava za koja postoje određene kvalifikacije) otvoreno je za sve zainteresovane vežbače koji imaju želju da odmere svoje umeće i da se nadmeću sa drugim takmičarima. Veliki broj takmičarskih kategorija obezbeđuju da se takmičari uvek nadmeću sa drugim takmičarima slične starosne dobi i nivoa znanja. Za sve takmičare obavezan je prethodni lekarski pregled i lekarsko odobrenje za nastup na takmičenjima.

U kom uzrastu počinju da se rade borbe?

Borbe mogu da rade deca uzraste od 12 godina pa naviše, ali obavezno uz prethodne konsultacije i dogovor sa trenerom i uz dozvolu lekara.

Koliko su učestale povrede kada se rade borbe?

Pravila borenja i suđenja u karateu ne dozvoljavaju pun kontakt sa protivnikom. Osim toga nošenje propisane zaštite, koja je obavezna za sve koji vežbaju i takmiče se u borbama, smanjuje broj povreda na minimum. Naravno od vežbača i takmičara se očekuje da vode računa kako o svojoj sigurnosti tako i o sigurnosti svog protivnika.

U kom uzrastu je najbolje početi sa vežbanjem karatea?

Karate je, u obliku u kojem se danas vežba, pogodan za vežbanje počevši od četvrte godine (pretškolski uzrast dece) pa na više.

Da li je u karateu dozvoljen pun kontakt sa protivnikom?

Pravila borenja i suđenja u karateu ne dozvoljavaju pun kontakt sa protivnikom. Destrukcija protivnika je u karateu samo fiktivna, a svako nekontrolisano ponašanje ili udarac i povreda protivnika se kažnjiva.

Da li je karate efikasna tehnika za samoodbranu?

Karate je izuzetno efikasana tehnika samoodbrane. U karate klubu “Yu Karate Do” karate se vežba i kao borilačka veština i kao veština samoodbrane.